logo-h2

Mycket ledsna, men viktiga nyheter – läs vårt nyhetsbrev

Mycket ledsna, men viktiga nyheter - läs vårt nyhetsbrev

    Nyhetsbrev april 2021

Detta nyhetsbrev skickas regelbundet till partners och andra vänner till helpforchildren.se
Rebekah w John, har avlidit efter en tids sjukdom
Tillsammans med William och Rebekah  2017 i Bangalore.
Det gör oss ont att berätta att en av grundarna till Living Hope Childrens Home, Rebekah John avled fredagskvällen den 23 april efter en tids sjukdom. Rebekah började 2001 tillsammans med sin man William engagemanget för de mest utsatta barnen i Indien. De båda blev mycket berörda av kontakten med ett antal familjer som flyttade från bygge till bygge i Bangalore under extremt spartanska förhållanden, och där barnen tidigt hamnade i barnarbete. De bestämde sig för att erbjuda föräldrarna en möjlighet där de tog hand om deras barn och gav dem mat, fast bostad och undervisning. De hyrde en liten lägenhet och började med 11 barn. De turades om att sova hos barnen och stod för allt ur egen ficka. Ryktet om barnen som fick undervisning spred sig snabbt och det började snart komma fler föräldrar som vädjade. Ta mina barn med. Idag 20 år senare har de gjort skillnad för 100 tals barn och många är de som har Rebekah att tacka för att de lever och kan försörja sina familjer idag. Rebekah undervisade i Anton Public School bland annat i engelska.

Rebekah mötte jag själv första gången 2012. Hon var en mycket lugn kvinna, som inte sa så mycket, men med mycket stort hjärta och omtanke. När Rebekah kom in i en lokal reste sig alltid barnen, men inte av plikt utan för att de alla var medvetna om hennes betydelse i deras liv. Hon satt ofta längst bak när barnen samlades och såg ut leendes över det mindre havet av barn. När hon väl sa något, lyssnade alla. När vi blev hembjudna på mat i hennes och Williams hem, var fokus på våra barn. När vi andra pratade om framtiden satte hos sig med barnen och lärde dem en lek där man målade färg i pannan, inklusive hennes egen. De alla såg för roliga ut. Så hon levde. Med sin man, för sina egna barn, 4 söner, varav två idag själva driver barnhem, och 175 barn på Living hope. 

En fantastisk kvinna som gjort så mycket för så många av dessa de minsta.
Våra tankar går till familjen! 


/Linus för styrelsen i Help for children

Vi kommer ge en minnesgåva som stöd till familjen från Helpforchildren. Vill du vara med kan du swisha enligt nedan.

Vill du ge en minnesgåva till familjen så kan du swisha på
1235622774, eller scanna koden här intill i din Swish-app! Skriv Minnesgåva
Vi kommer föra över dem inom kort.
Rebekah i december 2020 delar ut matpaket till behövande
Tufft läge på många sätt... 
Ni är säkert många som läst om ökande smittspridning i Indien på olika nyhetssiter senaste dagarna. och ja Coronan drabbar Indien hårt, långt hårdare än oss i väst. Men i de tal om drabbade och testade är mörkertalet mycket stort. I indien finns 300 miljoner som lever "utanför" systemet. De lever som daglönare i mycket tätbefolkade slumområden runt storstäderna eller på landsbygden. För dem finns ingen sjukvård, inga tester och det är mycket tveksamt om det någonsin kommer finnas vaccin. Nedstängningarna som görs innebär i praktiken, att källan till de få Rupies de tjänar varje dag försvinner. Utan inkomst blir livet om möjligt ännu hårdare. Detta drabbar också Living Hope på många sätt. 

1) Flera av de äldre barnen kom inte tillbaka efter julledigheten. Nedstängda skolor och även krav på att stänga barnhemmet har inneburit att barnen tillbringat hösten hemma i sina familjer. Det har gjort att föräldrarna i flera fall valt att behålla barnen hemma, satta i arbete. Och döttrar misstänker de gifts bort, fortfarande som barn. I vissa fall har familjerna tvingats flytta, och Dhiraj berättar att det är några man inte får kontakt med längre. Det innebär att flera års kamp för dessa barn blir om intet. Det dessa barn behöver är utbildning. Om de får fullfölja sin utbildning kommer de kunna försörja inte bara sig själva utan hela sina familjer. De kommer kunna få tillgång till mediciner och sjukvård. Men att tänka så långsiktigt när det handlar om att överleva. Ja då tar många beslutet att barnen ska arbeta för familjen. Därför har man nu bara 4 stycken barn i pre-university. det brukar vara 13-15 st. 

2) Årskurs 8 och 9 har hållit stängt då det är kommunal skola, utan möjlighet till distansundervisning. I sin egna skola Anton Public School i årskurs 4-7 har man kämpat hela året för att erbjuda distansundervisning.  De yngre har man bedömt inte går via distans. Varje lördag har man erbjudit weekend school där barnen fått komma in, visa att man gjort sina läxor, hjälp med studier och göra sina prov. I slutet av mars avslutade man läsåret tidigare än vanligt och då hann alla inte göra sin examen. Beskedet från myndigheterna är att de ändå ska flyttas upp till nästa läsår. Så nu förbereder man för en egen årskurs 8. En lärare till och en lokal till. 
 
3) Mitt i coronan har myndigheterna beslutat om höjda krav på Living Hope. En sk. Audit (besiktning) är utlovad i början av juni och man har fått en lång lista på krav som man måste uppfylla. Det man ska ha i åtanke är att  Living Hope får inte en enda krona från staten eller de regionala myndigheterna för sin verksamhet. De har kämpat på med egna medel. Med lokalhyra, lärarlöner etc. Ändå ökar kraven. En del krav är definitvt befogade kopplade till hygien eller matlagning. Andra kan snarare uppfattas som att man försöker få dem att lägga ned arbetet. Bland annat ställs kravet att det måste ha klinkerplattor i lokalerna. Det är dyrt, och inget hyresvärden står för utan man får bekosta det själv, i hyrda lokaler.  Igen, det man ska ha med sig är att dessa barn, kommer från små skjul av presenningar där man bokstavligen sover på jordgolvet. Ingen undervisning. Ingen näringsriktig mat. Även om förhållandena hos Living Hope är enkla så är de långt bättre än vad alternativet är. Så nu kämpar man på med att ställa i ordning allt inför kommande audit.  
Nu behövs vi mer än någonsin
Det är en mycket tuff tid familjen går igen. Tufft för barnen. Tufft få ekonomin gå ihop. Osäkerhet i om man kan fortsätta. Och mitt i allt detta förlusten av Rebekah.  

När vi bestämde oss för att starta Help for children så visste vi att det inte fick bli en hjälp några år och sedan slut. För att de ska våga satsa, växa verksamheten, ta emot fler barm, så måste vi vara en partner att lita på. I denna svåra tid, är det ännu viktigare. 

Så vad gör vi nu? Vi fortsätter att stödja.
För Rebekahs skull. För William och Dhiraj skull. För barnens skull. För att de ska ha något att komma tillbaka till när skolarna startar igen i början av juni. För att deras drömmar ska bli till verklighet. Som för Stella som vi skrev om i förra månadsbrevet. 

Så fortsätt stå med oss. Helpforchildren byggs helt av det vi ger varje månad
Det är dessa allt handlar om. Deras framtid. 
Helpforchildren 10 år 2021
Helpforchildren.se fyller i 10 år 2021. Det är 10 år sedan vi började stödja Living Hope i Bangalore. I detta och årets nyhetsbrev kan du läsa om resultatet och vad vi åstadkommit tillsammans för barnen i Indien. Stella är ett av dem...
När vattnet tog slut! 
Vi kommer aldrig glömma sommaren 2012. Vi fick ett sms om att vattnet på barnhemmet var slut eftersom pumpen gått sönder. Över 140 barn utan vatten i 35 graders värme. Vi skickade ut ett mejl i vårt nätverk med en uppmaning om gåvor. Vi fick in pengar och kunde föra över dem så att brunnen lagades och då fick vi dessa fantastiska bilder...  
Vill du läsa mer om åren som gått? En del av våra nyhetsbrev hittar du på vår hemsida genom att klicka här: www.helpforchildren.se 
Ett nyhetsbrev som berör lite extra är det här. Skrivet på vägen hem från ett av våra besök hos barnen. Klicka på den blå rutan...

Alla skolavgifter betalda! 

I februari uppmanade vi er alla att vara med och betala skolavgifter. Vi fick inte riktigt in alla pengar som behövdes men gjorde ändå en överföring med hjälp av en del sparade medel för oförutsedda händelser så att det räckte till hela beloppet. Tack till alla er som gav extra till detta. Ovärderligt för de 9 barnen. 

Avgifterna var:
College fee, sista års elever 5 st á 12.000 Rs = 60.000 Rs tillsammans. (6900 SEK)
Pre-uni students 4 st á 18.000 Rs = 72.000 Rs tillsammans  (8300 SEK)

Julgåvorna når fram!

I julas samlade in vi in pengar till 5 riktade julgåvor. En var nya skoluniformer. I samband med en weekend school i mitten av mars så började de dela ut nya uniformer att ha i skolan med hjälp av era gåvor. Så Helpforchildren fungerar. Allt vi ger förs över, inga mellanhänder, ingen administration. Och när de köpt så delar vi bilder på era gåvor i händerna på barnen. 

Igen tack alla för dessa bilder kan tas. Tack vare er!  

BÄRBARA DATORER EFTERLYSES!
Vi hoppas kunna åka ned under andra halvan av 2021 till barnhemmet, så fort Corona restriktionerna lättar. Då behöver de ha nya datorer. Vi vill därför redan nu uppmana er som byter datorer på jobb, att lägga undan bärbara datorer. Lägg bara ett mejl på info@helpforchildren.se så återkommer vi med när vi kan hämta dem. 
Tack för att du gör skillnad!!

Var med och stöd arbetet här: 

 Direkt hjälp. Inga mellanhänder, ingen administration.
Swish nedan eller bankgiro 786-7989
.


Du kan stödja via
Swish 1235622774, eller scanna koden här intill i din Swish-app! 
Allt som kommer in förs över!

Fortsätt var med och stöd barnen.
200 kr/månad gör skillnad

För två luncher kan du ge allt ett barn behöver i form av kläder, mat, tak över huvudet och utbildning i en hel månad.  Vi behöver fler som blir partners och är med och ger varje månad. 

Bli partner genom att klicka på länken nedan.

Och kom ihåg:
Allt du ger förs över, ingen administration, inga mellanhänder. Direkt hjälp!

 
Bli partner genom att klicka här!
Gör som flera företag. Var med och stöd barnen i Indien som en del av ert CSR arbete?
Kontakta oss i så fall på info@helpforchildren.se. Möjlighet finns att ge som företag/organisation via faktura. Klicka på länken nedan i så fall!
För att ge mot faktura, klicka här!
Tack för att du är med och gör skillnad.
Vi tror på direkthjälp, där det du ger går direkt till det du ser på bilderna. Inga mellanhänder, ingen administration. Vi inom helpforchildren.se gör allt arbete ideellt. Vi kan inte hjälpa alla, men de här barnen gör vi verklig skillnad för. Tillsammans.

Vet du fler som kan vara med och stödja? Dela gärna nyhetsbrevet med dem... 
Följ oss Följ oss
Fler nyheter på vår hemsida Fler nyheter på vår hemsida
Frågor? Kontakta oss Frågor? Kontakta oss
Dela nyhetsbrevet på facebook Dela nyhetsbrevet på facebook
Skicka vidare till en vän Skicka vidare till en vän
Dela på linkedin Dela på linkedin
Om oss: Helpforchildren.se är en ideell förening med enda syfte att stödja och utveckla barnhems- och skolverksamhet i Indien. Allt arbete sker ideellt varför det du ger oavkortat går till barnen.
Swish:1235622774   Bg:786-7989   

Copyright © 2021 Helpforchildren.se.

Vill du inte ha fler utskick så avanmäler du dig enkelt genom att klicka här.

Email Marketing Powered by Mailchimp