logo-h2

Mellan leenden och tårar -läs om senaste besöket i Indiendd

Mellan leenden och tårar -läs om senaste besöket i Indien

 Nyhetsbrev Februari 2024

Detta nyhetsbrev skickas regelbundet till partners och andra vänner till helpforchildren.se
En reserapport från Indien: 
Några dagar i början av november 2023
Mellan leenden och tårar
När jag börjar skriva detta så sitter jag på planet på väg hem från Bangalore. Det är sex år sedan senast och  alldeles för länge men det kom en pandemi emellan. Resan 2020 fick ställas in pga att Indien stängde ned.  Det är verkligen med delade känslor jag reser hem. Sex år är lång tid och det märks på barnhemmet. Å ena sidan är det alla stunder med dessa barn där de ställer sig upp när vi kommer in i ett rum, leende, vinkande med orden hello uncle, hello brother adam. Det bara lyser i ögonen. De ler, tittar, vill prata, frågar hur det är.  Det är så uppenbart att dessa barn har det bra. Bra på det sättet att de är trygga. De får näringsriktig mat, rejält med mat. De har hela kläder. Varje dag erbjuds utbildning. Och inte minst får bekräftelse från ledarteamet.
I taket ovan barnens huvuden i den stora samlingsytan på barnhemmet hänger skyltar. På skyltarna står det: I'M SPECIAL. I'M GIFTED. I'M EXCELLENT. I'M BRAVE. I'M PREPARED osv.  Ord som barnen ser varje gång det är tid för mat, när de gör sina läxor och har kvällsamlingar. Enastående...
Och allra viktigaste som en konsekvens av ovanstående: Barnen kan ha drömmar! Något vart och ett av de äldre barnen också har.  Första kvällen visas vi runt mellan de olika lokalerna. I de äldsta tjejernas byggnad sitter ca 25 tjejer i åldern 14-17 år  i fyra rader på golvet. Blir så berörd att jag helt glömmer att ta en bild. De svarar omgående när vi undrar om deras framtidsdrömmar. Läkare, polis, lärare, ingenjör. Målbilden är klar. Och när jag påminner mig själv om vad dessa barn kommer ifrån. De allra fattigaste hemmen i Indien, plåtskjul och hyddor, bland sopor och vuxna som tappat hoppet. Där livet handlar om att arbeta alla dagar i veckan, för att överleva. Så är det helt fantastiskt. Jag vet. Jag har själv suttit i fler av dessa flyttbara tillfälliga hem, nedsotade och orimligt varma. Att då se barnen i denna miljö, där några tror på dem, så pass att de drömmar de precis berättat inte är någon omöjlighet. Tvärt om. Ashok, Pryanka och Stella är exempel på att det är möjligt. De var med när barnhemmet startades, och har idag arbete som sjuksköterskor och lärare. Bor i egna lägenheter och försörjer sig och sina familjer. Så fortsätter vårt besök på barnhemmet i början av November. 

Det är helt omöjligt att inte beröras till glädjetårar när jag möter barnen efter en skoldag, som avbryts tidigare på grund av att ett kraftigt åskväder drar in… Jag går mot skolan och där kommer barnen, hand i hand, i en lång rad.  Det lyser om dem… så fina på väg hem!
Barnen på väg hem från skolan. Anton Public School Bangalore 6 november 2023.
Svårt att inte le när jag ser barnen. Även nu hemma i Sverige igen. Samtidigt. Ska vara ärlig. Denna gång är det också jobbigt att besöka dem. Det är så mycket som förändrats. Myndighetskrav gör att de måste hålla barnen åtskilda i mycket högre grad. De yngre tjejerna för sig, de äldre för sig, samma sak för pojkarna. Dessa krav i kombination med att de hyr in sig i lokaler i ett område som inte är säkert gör att de idag bor uppdelade. I lokaler med höga murar runt om för att garantera säkerheten. Precis intill ligger ett slumområde och man är orolig för barnen ska utsättas. I varje område har man vakthundar som ska reagera på obehöriga som ska ta sig in. På mig skäller de oavbrutet. 
Följ med in till tjejernas byggnad. Här bor tjejerna i årskurs 7 och 8. 
 Den här uppdelningen gör ont i mig. De har inget val på den plats de är på. Lokalsituationen är nu mer akut än någonsin. På något sätt skjuder det inte av samma liv som vid tidigare besök. Dhiraj håller med. De är själva oroliga. Under våra få dagar vi är där ringer Dhirajs telefon närmast oavbrutet. Rader av problem. En av tjejerna mår dåligt. Regnet fyller innergården till de yngre tjejerna, och vattnet måste pumpas bort innan toaletterna svämmar över in i lokalerna. Några av barnen dyker inte upp efter höstlovet, vilket verkligen gör alla oroliga. År av studier och omsorg, och inte minst drömmar kan gå om intet, om föräldrarna väljer att gifta bort dottern eller hålla kvar sonen hemma för arbete.  Och det är där någonstans som det gör mest ont av allt. Pandemin innebar att de tappade alla barn i årskurs 10 till 12.  Deras stolar är tomma. Från att ha varit 185 barn är man nu 120. När barnen skickades hem för att Indien stängde ned och livet övergick till att överleva för deras fattiga familjer flyttade man tillbaka till hembyarna och barnen fick börja arbeta. De kom aldrig tillbaka. 
Bara ett par år till i skolan och de hade haft en helt annan framtid. Så nära. Så förtvivlat. Dhiraj tittar på mig och fortsätter: "Vi har försökt. Vi har sökt dem,  ringt dem i något fall har vi till och med åkt hem till byarna vi tror de är i…"  och så avslutar han. "Det gör så ont i oss."
Lokalerna
Den mest påtagliga förändringen är lokalerna. De finns i ett område i norra Bangalore, numera inklämt mellan Bangalores högsta huskomplex, ett Marriott hotell, ett slumområde och ett reningsverk. Strax norr om byggs metron ut, och bygget hörs påtagligt dygnet runt.  Här hyr man numera 5 olika byggnader fördelat på skola, boendelokaler och samlingslokal med kök. Pga myndighetskrav har man tvingats lägga fina klinkergolv i alla lokaler. I samlingslokalen ligger ett stort trägolv. Köket är numera ett rent utrymme utan sotsvarta väggar,  med gasspis och stora kokkärl. Varje boendedel har utrustats med utrymmen för tvätt, toaletter och förvaring. Det är bra mycket finare och bättre än vid senaste besöket, samtidigt som inget egentligen är ok. Det är enormt varmt under plåttaken, putsen på väggarna släpper av fukten, regn och luftfuktighet ger rötangrepp. När vi är där kommer en försenad monsunperiod. Skyfallen varje eftermiddag fyller innegården till de ynge tjejernas bostad. Det står fler decimeter vatten på golvet och ingen avrinning. Toaletterna skulle inget av våra barn gå på.  Myndighetskravet är att ett barn ska ha minst 40 squarefeet att bo på i sovutrymmena, ca 4 m2 vilket kan låta lite. Men följden är att de inte kan ta emot fler barn. Jag förstår kraven men samtidigt, alternativet är att barnen bor i plåskjul på några få kvadratmeter tillsammans med syskon, föräldrar, mormor på en plats och omständigheter som är alt annat än lämplig för barn.
För lokalerna betalar de en hyra som är drygt 100.000 SEK om året, där varje renovering eller åtgärd för att ett träd faller ned eller tak blåser av ligger på hyresgästen. Likaså renoveringen av lokalerna. Mycket stora summor för Living hope.  Slutsats: Är det en sak som det bara måste bli förändring på så är det nya lokaler. Kommer berätta mer om Dreamhome, planerna på ett nytt hem och skola i kommande nyhetsbrev. Men kan avslöja redan nu att utan nya pengar finns ingen lösning. Detta är något som oroar mig mer än något annat just nu.  


"Är det en sak som det bara måste bli förändring på så är det nya lokaler."
Skolan - Anton Public School
Nyckel till allt är utbildning. Utan utbildning ingen framtid. Det vet barnen om. De är påtagligt studiemotiverade. Det syns. På sättet de arbetar på lektionerna. Arbetar idogt, under tystnad i sina böcker. Ser upp till lärarna, kämpar inför varje examen. Till skillnad från Sverige så avslutas varje läsperiod med en examen. De måste klara den för att lyftas vidare. Varje eftermiddag efter skolan gör de läxorna. De sitter tyst, med benen i kors, på rad med böckerna i knäet eller på golvet och skriver. Ja verkligen helt tysta. 50 barn tillsammans. Det är så fascinerande. Blir flera gånger bara sittandes för att titta på dem när studerar. Det är vackert på ett alldeles eget sätt. Varför detta fokus?  De vet att studier är deras möjlighet. Nyckeln till ett liv som sjuksköterska, lärare, polis eller ingenjör.
Att Living Hope kan erbjuda egen skola är helt avgörande för barnen. När de startade barnhemsverksamheten tog de barnen till den allmänna skolan. Vi var med en gång på besök. Ca 60 barn i ett klassrum som ungefär var hälften så stort som ett svenskt. Bänkarna räckte bara till hälften av eleverna. Lärarna var de som stod lägst i rang, eftersom det inte anses fint att arbeta med dessa kastlösa barn. Ingen undervisning på engelska, vilket är viktigt får många arbeten i Indien idag. Då var det en omöjlig dröm att kunna starta en egen skola, med fokus på kvalite och mindre studiegrupper. Men tack vare vårt stöd och samarbete med Anton utbildning i Kristianstad har de kunnat starta en skola, Anton Public School, godkänd av myndigheterna. Dhiraj har utbildad sig till rektor och idag har de årskurs 1 till 8 och stort fokus läggs på pedagogik och studieresultat för varje barn. Skolan gör att barnen har en framtid..
Men skolan har tre utmaningar:

1) Skollokalerna är allt annat än bra.  
Idag hyr de in sig i en liten sliten byggnad när barnhemmet. Sex stycken mindre rum i samma lokal och ett enkelt plåttak. Det blir olidligt varm när solen skiner. Det som slår oss är att lokalerna är utan dörrar. De sitter i praktiken alla klasser i samma rum. De arbetar så tyst att det fungerar men är långt från optimalt.  
Undervisningen och lärarna är så bra att de egentligen skulle kunna ta in betalande elever utifrån. Ett sätt att finansiera verksamheten men också att ge fler fattiga möjligheten till skola. Win/win. Man har bjudit in några men föräldrarna har tackat nej pga att lokalerna är så dåliga. Det blir ett moment 22. De har inte råd med nya lokaler, men nya lokaler skulle kunna göra att de kan ta in betalande elever, som i sin tur gör att de har råd både med lokaler och fri skola för de allra fattigaste.

 
Följ med på en vandring in i skolan en vanlig måndag i november... 
2. Lärarna
De har svårt att hitta bra lärare. Senaste åren har myndigheterna infört krav på lägsta löner vilket har drivit upp lärarlönerna i hela Indien. De som väljer vara lärare på Anton Public school gör det med hjärta, för att vara en del av visionen, inte pga lön. Men för att garantera en bra kvalite så behöver man kunna attrahera och behålla bra lärare, och det innebär att lönekostnaderna stiger. Och utan en enda krona i stöd eller bidrag från myndigheterna så blir varje ny månad en kamp. 

3. Efter årskurs 8
Idag har de bara tillstånd att ha skola till årskurs 8. De skulle kunna söka tillstånd för upp till årskurs 10 som är sista året i grundskolan, men säger att de inte kan få det utan att muta sig fram. Något de varken vill eller kan. Det kräver också mer lärare och framförallt bättre lokaler. Idag betalar de därför en annan skola ca 10 minuters gångväg från barnhemmet. Skolan är bra men kostnaden för barnen är ca 4000 kr per läsår. Egentligen inte mycket för ett barns studier i ett helt år, men ett mycket stort belopp för Living hope. Idag har de ca 25 barn i årskurs 9 och 10. Lösningen är inte hållbar över tid. redan i juni kommer man behöva betala för en klass till, dagens årskurs 8 som tar klivet upp.
 
Jag kan inte se det framför mig. Att eleverna i årskurs åtta inte ska kunna få fortsätta sina studier?! Då är allt om intet…  Får barnen gå ut årskurs 10 plus 2 år på det som kallas pre-universitet så kommer de kunna få bra jobb och försörja sig och sina familjer. Det är hela nyckeln i allt arbete. Så förvandlas dessa barns framtid för alltid.
 
Det finns så mycket mer att berätta från resan. Om maten. Om Dhiraj och Kaylee som står i ledningen för allt nu. Om de äldsta barnen som står inför steget Pre-university. Om Aishwary som ni mött i tidigare nyhetsbrev. Om varför man köper symaskiner. Det får bli i kommande nyhetsbrev. Vill avsluta med en bild till bara. Den med William. William startade barnhemmet för 23 år sedan tillsammans med sin fru Rebekha. Idag är han änkeman. Att se honom med barnen berör mig så djupt. Han har så stort hjärta för dem. Hur han stannar upp när vi går på området och berättar något om varje barn. "Den här tjejen är syster till pojken där borta." "Den här sjunger så fint." "Det här barnet bor egentligen precis här bakom. Pappan är alkoholiserad. Vi kan inte annat än låta honom få gå här." Han återkommer hela tiden till barnen, deras behov, utmaningar. Och priset det är att ge sitt liv för något. Och känslan att tvingas säga nej varje vecka till ännu en mor som kommer med sitt barn, och säger ta emot mitt barn med. Och själv bor han i ett litet rum på några kvadratmeter under de äldsta pojkarnas byggnad. 

Utan William hade inget av allt detta funnits. 
Vi summerar julkampanjen 2023!
På Helpforchildrens styrelsemöte i veckan som gick summerade vi julkampanjen. Totalt samlades in 52000 kr, vilket vi är mycket glada för. Tack!!  Vi förde över en del av detta redan innan jul och kommer nu skicka ned resterande. Nedan hittar du bilder från när barnen fick en personlig julklapp. Härligt!  Allt tack vare era gåvor!  Resterande gåvor delar vi bilder på när de köpts in. 
Minns ni vädjan om regnjackor??  
Inför vår resa så bad vi om stöd till att kunna köpa regnjackor till de äldsta barnen som går till sin skola varje dag. När vi var där så var det en försenad monsun och det kan verkligen regna intensivt. 
 
Tack vare Anders och Therese på Teslify.se i Löddeköpinge så har nu alla var sin regnjacka. Lite stora måste vi erkänna men då kan ju även ryggsäcken skyddas under :)!

Ett stort tack för er gåva! 
Hjälp med skolavgifter!
Vi behöver er hjälp. Living Hope som vi stödjer har tillstånd att driva skola upp till årskurs 8. I grundskolan återstår då 2 år innan nästa steg som kallas pre-university. De har ordnat så att barnen kan få fortsätta sina studier i årskurs 9 och 10 på en annan skola i närheten, men för det uppkommer en kostnad för skolavgifter. Ett helt läsår motsvarar ca 35.000 Rs, med dagens svenska krona motsvarar det ca 4000 kr. Egentligen inte mycket för ett helt läsår, med böcker, kläder mat. Men ändå ansenlig summa.
Totalt är det 10 barn i årskurs 9 och 14 barn i årskurs 10. Just nu har vi fått in tillräckligt för detta läsåret bland annat via en donation från Kyrktornetsstiftelse. Ett stort tack för det!  Men i början av juni startar nästa läsår, och en ny årskurs kommer till. Vi behöver fortsätta stödja så de kan slutföra sina studier.

Hjälp oss hjälpa Aishwarya och de andra barnen att fortsätta sina studier.

Du kan stödja via
Swish 1235622774, eller scanna koden här intill i din Swish-app! Märk inbetalningen skolavgifter. 
Allt som kommer in förs över!
 Vill ni som företag stödja ett eller flera barns utbildning, mejla oss på info@helpforchildren.se så ordnar vi med faktura. 

Sports day

26 januari så var det Republic day med firande tillsammans med gäster. Då passade man på att ordna sports day för barnen.  Se bilderna nedan: 
Vill du vara med och hjälpa? 200 kr/månad räcker till allt vad ett barn behöver i en månad. Bli partner genom länken eller swisha nedan. 
Bli partner genom att klicka här!
Vill ni som företag göra skillnad?
Kanske ta ansvar för en lärarlön varje månad? 

Möjlighet finns att ge som företag/organisation via faktura.
Klicka på länken nedan i så fall!
För att ge mot faktura, klicka här!
Genom att barnen får kläder, mat, tak över huvudet och framförallt utbildning. Inte en gång utan varje dag.

Utbildning är det som bryter och förvandlar dessa barns liv. Om de fullföljer utbildning fram till 17-18 års ålder kommer de kunna försörja både sig och sina familjer. Den dagen de själva skaffar barn kommer dessa inte behöva sättas i barnarbete, utan föräldrarna förstår vikten av utbildning och dess betydelse för framtiden. Ja faktum är att utbildning påverkar allt. Boendemiljö, livslängd, hälsa, barnadödlighet! 

Det är det som är hela grundiden med Living Hope och som vi stödjer. Att ge barn till de allra fattigaste familjerna utbildning och en framtid. Men för att det ska kunna bli verklighet behöver vi stödja uthålligt. Det tar 12-14 år innan ett barn gått igenom skolsystemet. Varje dag behöver de mat, kläder. Lärarna i Anton Public School behöver lön. Hyra till lokalerna barnen bor i. Osv. 

Därför är de gåvor som ges varje månad grunden för allt. Utan dem bryts barnens resa. Genom att bli partner så kan du stå med oss i detta arbete långsiktigt. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra skillnad för många. 

 Direkt hjälp. Inga mellanhänder, ingen administration.
Swish ovan eller bankgiro 786-7989
.

Vill du läsa mer om åren som gått? En del av våra nyhetsbrev hittar du på vår hemsida genom att klicka här: www.helpforchildren.se 
Tack för att du är med och gör skillnad.
Vi tror på direkthjälp, där det du ger går direkt till det du ser på bilderna. Inga mellanhänder, ingen administration. Vi inom helpforchildren.se gör allt arbete ideellt. Vi kan inte hjälpa alla, men de här barnen gör vi verklig skillnad för. Tillsammans.

Vet du fler som kan vara med och stödja? Dela gärna nyhetsbrevet med dem... 
Följ oss Följ oss
Fler nyheter på vår hemsida Fler nyheter på vår hemsida
Frågor? Kontakta oss Frågor? Kontakta oss
Dela nyhetsbrevet på facebook Dela nyhetsbrevet på facebook
Skicka vidare till en vän Skicka vidare till en vän
Dela på linkedin Dela på linkedin
Om oss: Helpforchildren.se är en ideell förening med enda syfte att stödja och utveckla barnhems- och skolverksamhet i Indien. Allt arbete sker ideellt varför det du ger oavkortat går till barnen.
Swish:1235622774   Bg:786-7989   

Copyright © 2024 Helpforchildren.se.

Vill du inte ha fler utskick så avanmäler du dig enkelt genom att klicka här.

Email Marketing Powered by Mailchimp